Направете своята безплатна регистрация и се възползвайте от пълните възможности, които предлага iTSchool

Преглед на урок

Анимиран аватар от филм

Анимиран аватар от филм
Това е урок, който много ми харесва. Дано и на вас да ви хареса. Ще видите как да си направите аватар от част от филм, който обичате. Примерите са дадени с филма "Batman Begins".

1. Изберете си филма, от който ще взимате кадрите за аватара си. Отворете го с QuickTime Player. Изберете си сцената от филма, която ще използвате. Аз ще взема сцената с прилепите.2. Отваряте и Фотошопа.

3. Отидете на кадъра, от който искате да ви започва анимацията (филмът е на стоп-кадър).

4. Правите си скрийншот, като натиснете бутончето Print Screen от клавиатурата.

5. Отивате във Фотошопа и отваряте нов документ с Ctrl+N. В прозореца, само натиснете ОК. После пействате скрийншота в новия документ с Ctrl+V.

6. Прехвърляте се отново в QuickTime. Натискате стрелка надясно от кравиатурата си, за да отидете на следващия кадър от филма.

7. Отново правите скрийншот, като в стъпка 4 от урока. След това се прехвърляте във Фотошопа и в същия документ го пействате с Ctrl+V. Втория кадър ще си създаде нов слой над първия. Не правете нищо повече по него.

Продължете да правите скрийншотове на екрана и да ги пействате в същия документ. В този пример съм използвал около 20 кадъра.

Когато свършите, трябва да имате доста слоеве в панела. Изберете инструмента за рязане - Crop и оградете областта от филмчето, която искате да се вижда в аватара ви, после натиснете Enter от клавиатурата, за да го изрежете. Всичките слоеве ще се изрежат едновременно. Ако искате да изрежете квадратна форма, задръжте Shift, докато маркирате с инструмента Crop.

Ако искате да намалите размера на вече изрязаната част с филмчето, за да ви пасне на аватарчето, изберете от меню Image -> Image Size и го направете с желаните от вас размери. Правите го само веднъж, то ще се приложи на всичките слоеве.Като направите всички горни стъпки, документът ви трябва да изглежда подобно на този:8. Сейфайте си документа във фотошопския формат и се прехвърлете в ImageReady.
Сега следва най-лесната част.

9. Отворете си панела за анимация, ако не е отворен. Меню Window -> Animation. Натиснете бутончето за опции на панела (малкото триъгълниче в десния горен ъгъл на панела) и от появилото се меню изберете Make Frames From Layers. Може да се наложи да изтриете първия кадър, ако имате някакъв фон там.10. Отворете си панела Оptimize от меню Window -> Optimize и се убедете, че се вижда GIF в полето Format. Преди да сейфате, изгледайте анимацията. Ако ви се стори прекалено забързана, променете времената на забавяне на всички кадри на 0,1 секунди. Маркирате всички кадри, като кликнете с мишката върху първия, натиснете и задържите Shift и кликнете върху последния фрейм. Сменете забавянето на който и да е кадър - всички останали кадри ще приемат промяната автоматично.

11. Сейфайте си анимацията от меню File -> Save Optimized As... в .gif формат и сте готови.

Ето резултата:Ето и моя опит с QuickTime Player. Направих го само с 6 слоя:А този опит го направих с Media Player за проба. Става, но там стрелка надясно не мести до следващия кадър. Затова малко го накъсах, но важното е, че става и там. Ето го с кадри от "Х-мен":Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: Ledenata

Коментари

spongebob

абе много ми е трудно това немога да се оправя с тези Layer.

krum_boy

Почни от по лесни уроци за да свикнеш с layer-ите.

Ledenata

spongebob, слоевете нищо не ги правиш. Само в документа натискаш Ctrl+V и те си отиват на нов слой. После изрязваш само горния и всичките се режат заедно.

maqpen4eva

Пак си направила урок като за Мен:))) Браво!

maqpen4eva

Сега го прочетох, урока и ще предложа някои корекции:
1. Клавиша Print - е с относително действие - при мен задейства програмата Snagit, а обикновенно задейства принтер ако имаш.
Свалянето на снимки от филм става най лесно, като се отвори филма в Windows Movie Maker

http://i113.photobucket.com/albums/n220/maq_bg/wmm-o.jpg


Не е нужно да го сваляш целия ако кадрите са в началото, прекъсваш Import-a, избираш си сектор, може да си направиш нова папка, и си сваляш снимка, по снимка, направо ти ги дава с поредни номера:

http://i113.photobucket.com/albums/n220/maq_bg/104210521052.jpg
http://i113.photobucket.com/albums/n220/maq_bg/wmm2.jpg

Ledenata

И после? Как ги изрязваш до размера на аватар - по същия начин ли става? Отваряш всеки файл с кадър и ги копираш в един документ ли? Не съм работила с тази програма.
Аз имам принтер, но не ми се задейства от бутона Print Screen.

maqpen4eva

Да бе нататък си е както си си го дала в урока, само за свалянето на снимките предложих алтернатива и мисля че е доста по-приемлива. При теб е така, но затова дадох 2 -примера, защото е относително, може и скенер да се задейства само с Принт - при мен е комбинация от клавиши за скрийншот, затова го допълних за да не се чуди някой защо не му се получава снимката. Тази програма си я има всяка Операционна система Windows, затова съм я дала като пример, с нея се работи супер лесно, аз по принцип се занимавам много с видео и имам 4 програми, но който не се интересува, само колкото за този урок, няма да има проблем да си я използва - те е специално за такъв случай

zoko

При мене пък quick time неиска да отвори филма от който искам да взема кадри.Моля ви помогнете.

maqpen4eva

http://i4.photobucket.com/albums/y117/ednadama_bg/Al-1_GIF/Marka-1-for.gif


това е правено от снимки, но съм прескачала някои кадри, за да не стават много феймовете

Ledenata

zoko, не знам, но може да плаче за кодеци. Да помогне някой, който използва по-често quick time.

maqpen4eva, добре става. Трябва да опитам и по този начин :)

Xfirebg

Ето и моя опит:

http://www.picsbg.com/uploads/8df30c46cf.gif

Перфектен урок!Браво Ledenata(спец)!!!

Ledenata

Чудесно се е получило. Браво, момчета :D Много се радвам, че си показвате опитите тук :D

zoko

Значи сложих си кодеци обаче пак нещо не върви. Моля ви помогнете.

maqpen4eva

показала съм с коя програма се свалят снимки от видео, отворои я и си ги свали, за 0 време става, като искаш да сваляш скрийншот-oве 1х1, отвори филма с Windows media player, няма значение с какъв player ще го отвориш! ако имаш "багер" и трябва да изкопаеш 20 дупки с лопатата ли ще ги копаеш или с багера

hrisito_

Ако имаш BSplayer Pro е мн лесно,щот при него има опция "запази кадър".После направо да ги запазиш всичките кадри в една папка, отиваш на ImageReady след тва на File---Import---Folder as frames и става работата ;).

Ledenata

С Windows Movie Maker нямам проблем, ако кадрите са в началото на филма, обаче ако искам кадри по-назад, явно му става прекалено и се самозатваря. Може би трябва да трия тези сектори, които не ми трябват, за да останат по-малко. И така ще го пробвам - с изтриване на всички сектори, които не ми трябват и чак тогава ще си правя клипче от останалите.

Ledenata

Направих го и с Windows Movie Maker. Имало си начин - не е да хванеш и да влачиш кадрите, както опитах в началото. Благодарение на maqpen4eva се справих. И програмата не се самозатвори този път :)
Ето резултата:

http://img223.imageshack.us/img223/5003/cutsmall2tl2.gif

hrisito_

maqpen4eva начи нали хвщаш кадър със плеяра и той ти се запазва.На мен ми се запазва в неговата папка,смисъл кадето си го записала.После като хванеш всичките кадъри си ги премести в една папка.Апък последователни кадъри хващаш//или поне аз//като натискаш плей и пауза много бързо и запазваш кадър и после пак натискаш плей и пауза мн бързо и тн.Ако пак нещо не разбираш или не ти се получава кажи и ще направя скриншоти ;).

maqpen4eva

мерси и аз се сетих първо да търся папката на плеара, но не я намирам, а и ако това е начина за следващ кадър, не ми върши работа, за този урок специално, най културно и лесно се свалят кадрите с Windows Muvie Maker

hrisito_

Ами аз нямам тая програма и за това ми по лесно с BSplayer-a.А Ledenata как се казва тоя филм от който си направила това-

http://img223.imageshack.us/img223/5003/cutsmall2tl2.gif

Ledenata

hrisito_, филмът се казва "Кънки с остър връх" - 2. Името на файла ми е The.Cutting.Edge.Going.for.the.Gold.2006
Много по-добър е от първия. Приятна комедийка :)

Потърси на диска си програмата Windows Movie Maker в папката Program Files, там трябва да ти е под името Movie Maker. И аз не знаех, че имам такова нещо, докато не ми казаха къде да го търся :) Твоя начин с "тръгни-спри" го направих с опита ми в урока с програмата Media Player, обаче е много играчка. В Windows Movie Maker си има бутонче за взимане на кадър и превъртане до следващ кадър. В последния ми пример са над 60 кадъра, но стана бързо. Дори си позволих да пропусна няколко кадъра от филма, които ми се сториха излишни. Там можеш сама да решаваш кои кадри да сейфаш и кои да пропуснеш, можеш и да се връщаш назад по кадрите.

maqpen4eva

Всички я имат тя си е от уиндоуса и е много стара но си върши чудесна работа

http://i113.photobucket.com/albums/n220/maq_bg/gif/Plasma_TV.gif

hrisito_

Това е втория ми опит:

http://i82.photobucket.com/albums/j264/hp_naomi/cutting-ice.gif

Първия го направих преди векове но нещо не иска да се хостне.

Ledenata

hrisito_, и на теб ти е харесал филма :)
Обаче виж с BSplayer-a как накъсва. Станало е като моя опит с Media Player. Колко слоя ти излезе това клипче?

maqpen4eva

това накъсване може и да не е от неговия гиф нещо сме натоварили тук струвами се, защото докато се зареди страницата всички опити се виждат на пресекулки:)

hrisito_

Да мн е хубав филма :).А авчето ми излезе 110. Аз ще се опитам да направя с някоя друга програма.А по принцип аз почнах да правя нали първото с BSplayara защото нямам QuickTime Player а после ме мързеше да се занимавам с други програми.Но ще се опитам днес или утре и ще си покажа опита :).

hrisito_

Значи свалих си QuickTime Player//няколко пъти// и щом пейстна във фотошопа ми илиза черен екран там където би трябвало да е видеото.А със Movie Maker-ра щом натисна Import и ми иска да избера файл и аз избера там филма,ми показва няква грешка че има и не ми го отваря : / .

Swarowsky

Quick time palyera ми се струва доста тегав(иска ми да си инсталирам и свалям кодеците всеки по отделно,не мерси).Чрез ПринтСкрийн при мен също има проблем с черния фон.Пробвах и с програма за скрийншотове,пак не става!Как да се оправя?С Movie MAker направих около 20 JPg-та-кадри на отделни файлове, но не знам ,как да ги вмъкна в документа на Фотошоп.ще съм благодарен,ако поне това ми каже някой ,как става!

assassin

Задължително ли трябва с Quick time player

maqpen4eva

Потърси на диска си програмата Windows Movie Maker в папката Program Files, там трябва да ти е под името Movie Maker. Твоя начин с "тръгни-спри" го направих с опита ми в урока с програмата Media Player, обаче е много играчка. В Windows Movie Maker си има бутонче за взимане на кадър и превъртане до следващ кадър. В последния ми пример са над 60 кадъра, но стана бързо. Дори си позволих да пропусна няколко кадъра от филма, които ми се сториха излишни. Там можеш сам(а) да решаваш кои кадри да сейфаш и кои да пропуснеш, можеш и да се връщаш назад по кадрите.

CALvin

ето и от мен

nikola796

Як си е урока благодарнасти и от мен

Herbaliser

И аз благодаря, добър урок :)

Jolly_GirL

Значи като направя 1вия скрийншот с PrtScn и го пейстна всичко е ок,но при правенето на втория като натисна PrtScn и отида в Adobe той автоматично си излиза като замества 1вия и всъщност 1вия се изтрива:(някой ще може ли да ми каже какво да направя за да го оправя?използвам Bs player

maqpen4eva

Има 4 страници с коментарии след този урок - прочети ги има доста допълнителни пояснения из тях.

fever

Има една програмка Unlead GIF Animator, с нея може направо да отворите .avi файл и тя ви прави сама фреймовете - всеки кадър, като по този начин не изпускате кадри и движенията стават плавни, дори е препоръчително да изтриете част от фрймовете (през 3-3 кадъра), защото анимацията ще върви прекалено бавно. Преди това трябва да изрежете частта от филма (клипа), която ще анимирате, защото ако отворите твърде голям .avi файл е много вероятно да забие. Можете директно да save-нете .GIF (програмата предлага някои ефекти, но като цяло е ограничена) или да запишете всички фреймове в папка и да си ги работите в Image Ready.
Eто 2 от мен:

http://store1.data.bg/citaro/Animations/Matrix02.gif
http://store1.data.bg/citaro/Animations/Ford%20Focus%20WRC.gif

Crazysheep

Много ме радва ама мойто е 60 кадъра и е 4Mb o0 иначе ето го :)

http://i.data.bg/07/05/03/355600_orig.jpg
Има ли начин да му се намали размера без да се намалят кадрите ?

maqpen4eva

Понятието аватар нищо ли не ти говори :) аватар се прави с размери най големи 150х150 - в този случай се препоръчва най много 100х100. Отвори го в Image Ready отиди в Image Size и намали единия размер- другия ще се намали автоматично. Можеш и направо да зададеш в % промерно 20-25% за твоя случай :)

VasiLiaS

охооооооооо като чета урока, то играчка до утре сутринта. По-добре да си дръпнем трейлъра и да ползваме програма която превръща видео файла в GIF анимация. Вече ако искате да правите някакви корекции по GIF анимацията, използвате мисля че се казваше Microsoft gif animator, който както може да събира фреймове в една GIF анимация, така и да записва отделните фреймове под формата на картинки, така че да можете да ги коригирате... тоя вариант на Ледената, може до утре да си играете... а няма смисъл като вече са измислени програми за това...

maqpen4eva

В Image Ready също може да се отвори видео - има и такъв урок тук в сайта - реже се част от филма и кадрите сами се създават във фреймове.
Действително този вариянт е допотопен и безсмислен гърч

Stoeca

Леле колко яко се поучава. Мен много ме кефи

stefko_25

Ако не знаете как да режете филми с Image Ready може да си отворите филмчето в Movie Maker (всеки компютър я има) и да си режете фреймче по фреймче.

Gogata

Каде е "Animation"?

BloodOnFIre

ъм,знам че не е точно по темата за което се извинявам но как да намаля големината на файла от фотошоп или имидж реди без да намалям размера на кадрите защото както тука например максималния размер на аватара е 30 и няколко КБ.Сега просто съм намалил размерите и пак съм я качил ама е олкова малка че аз едва я виждам пък камоли другите ще разберат какво е..

depplover

Охохохо! Супер урок... аз направих анимация с 42 layer-а, можете ли да си представите!!! Хаха! Имам някакъв проблем с кратките клавишни комбинации, след като няколко пъти съм използвала Ctrl+X, Ctrl+C или Ctrl+V престават да работят повече, тъй че ми се наложи да изпозвам Edit -> Paste... ужасно бавно стана, но пък резултата е много добър, така де, като за пръв път... Аз съм на 13 и от скоро използвам Photoshop, ама се справям с по-лесните урочета! Много мерси за този, много ми помогна!!! А ето го и моя опит (преди малко го направих, имам да довършвам някои неищица):

http://i197.photobucket.com/albums/aa301/DinaDepp/sandsaim.gif

Taceria

Много хубав урок... Де да можеше и под Линукс да се вършат такива чудеса, нямаше да скучая на работа...

didoman

При мен се пейства последният кадър върху всички слоеве!!! С CS2 съм може би това е проблема!!! Моля помогнете!!!

desitoo_91

това не може ли да стане и с Bs player? Свалянето на снимки имам предвид.Само дето ще се натиска P от клавиатурата.

real_sparky

А не ли е по-лесно просто да си го изреж и да го конвертираш Total Video Converter в jif формат

anito96

а с BSPlayer после къде да си търся картинките от филма

t0ni

Амм,всичко стана перфектно само да попитам,защо стаава толкова накъсано :
http://prikachi.com/files/336526c.gif
къде греша?

t0ni

Аха,аха :Д оправих се,мерси за страхотния урок {happy}

http://prikachi.com/files/336597H.gif

master_of_puppets

CS3 си чете видео и може да си вкаращ клипа и направо да си го запаматещ целия (ако искаш откъс само от даден клип просто го изрежи с movie maker или някоя подобна програма и после пак го пускаш в photoshop-a и си готов...)

zibi

имам един въпрос защо когато стигна до Изберете инструмента за рязане - Crop и искам да го изрежа и ми изписва the scratch disks are full? плс помогнете :(

underworld_2

Нещо не разбрах!? Аз 100 скрийншота трябва да напрая ?!

foxxxy666

Бързо и лесно :) браво за урока:)

mincho

От къде мога да си намеря програмата:ImageReady или FIREWORKS CS3,те сигурно са подобни,но аз работя с PS 10.0 CS3 и вътре в програмата ги няма и двете.Моля помогнете

@_psihar4e_@

ако се затрудните като мен:
Windows -> Animation Няма Image Ready после File - Save for Web & Devices..(Alt+Shift+Ctrl+S) и избирате gif... :).....................няма вече официално ImageReady за CS3 доколкото знам ;)

MOPKOB™

Скромните 198 кадъра :D

http://prikachi.com/users/joreto/123n.gif

gallyt0

Извинете, че питам, но WINDOWS ANIMATION програма ли е ? В компютъра нямам такова нещо :(

gallyt0

Jolly_GirL ти го правиш в VLC MEDIA PLAYER за това ти излиза така ..

maqpen4eva

9. Отворете си панела за анимация, ако не е отворен. Меню Window -> Animation.

gallyt0

МЕРСИ, ТОВА ГО НАМЕРИХ, НО ТОВА imageready НЕ МИ ГОВОРИ НИЩО .. ИЗВИНЯВАЙ, maqpen4eva АКО ТИ ДОСАЖДАМ, НО БИ ЛИ МИ КАЗАЛА КАКВО Е - ПРОГРАМА ЛИ Е ИЛИ ПАК СЕ АКТИВИРА В ФШ ?!

gallyt0

КЪДЕ Е ТОВА МАЛКО ТРИЪГЪЛНИЧЕ В ГОРНИЯ ДЕСЕН ЪГЪЛ ??

gallyt0

СТАНА .. МАЛКО НАКЪСАНО, НО ЩЕ ГО ИЗРАБОТЯ :)

maqpen4eva

ImageReady е притурка в която се анимира, към версии Cs 8.0 и Cs2, в по-новите версии (Cs3, Cs4) функциите са вградени във фотошоп. Отваряш панела за анимиране от менщто Windows - Animation и си редиш кадрите

Clay

Има много по-лесни начини :)

Моят опит

http://store.picbg.net/pubpic/DB/E6/7e92aa28e40ddbe6.gif

zv3zda7a

maqpen4eva благодаря ти много че сподели за номера с WMM, но трябва да се знае че Windows 7 (а мисля и Vista) нямат WMM вграден трябва да се свали и инсталира. Ето моят опит:
http://store.picbg.net/pubpic/A6/1B/8f03b0a3daeda61b.gif
След малко ще се пробвам да направя още нещо...

maqpen4eva

Windows 7 и Vista може да имат нещо по-добро, когато съм писала от тях нямаше и помен все още :)

Electric_Zax

Като си направя 'аватар' и той излиза бавен и накъсан (малко FPS е). Някой знае ли как да направя по-плавен GIF? Опитах и с CS4 и с 6ца+Image ready.

miley_fan1

ПЛС кажете че нещо не ми се появява Optimize работя с CS4 допреди Optimize си работя чудесно, но после немога да го намеря не ми пука иначе колко дълго ще трябва да го правя важен е резултатът но ПЛС помогни ми с тва Optimize не мога да го намеря, а няма в менюто Window скрити опции НЗ ПЛС кажи ми

Electric_Zax

А опита ли да видиш какво ще стане ако го пропуснеш? Урока е правен за около 5 версии преди тази, която имаш. Използвай Ctrl+Alt+Shift+S

miley_fan1

ОМГ Лелеее много ти благодаря направоооо СУПРЕ мс мн получи се

Pepi1123

Добре де,ама аз като тръгна да слагам различни лайъри и на това за анимацията ми излиза само една картинка,как да направя така,че да ми излизат всичките лайъри на animation frame?

Electric_Zax

http://itschool.bg/application/uploads/tutorials/gallery/tutorials/350/4.jpg ?

Electric_Zax

Аааа, това е при save-ването. Натискаш Ctrl+Alt+Shift+S (Save for Web) и там менюто е много по-различно и имаш различни опции... също така можеш да избереш всеки кадър колко секунди да стои преди да се смени със следващия (преди save).

- Save for web and devices -> http://img853.imageshack.us/img853/3628/pic1vw.png
- Настройки за кадъра -> http://img29.imageshack.us/img29/3120/pic2hc.png
(използвах празни слоеве за по-бързо).

bibua

http://imageshack.us/photo/my-images/515/unled1.gif/

bibua

http://img841.imageshack.us/img841/1583/unled1xd.gif


Uploaded with ImageShack.us
Много се извинявам за повторенията и сега ако не стане се отказвам.

Electric_Zax

Aма и аз къде блея... Imageshack.us не поддържа (или поне версията без регистрация) качване на анимирани картинки. Добре, че в ЛСто ми написа, че на компютъра се вижда нормално. Опитай някой от сайтовете, където са качвали другите потребители:
picbg.net
photobucket.com
prikachi.com

bibua

Много ти благодаря,че ми обърна внимание.Сам човек е за никъде.Ама и мойто невежество е голямо.Сега се чудя какъв линк да избера ще пробвам.

http://i1183.photobucket.com/albums/x480/bibka101/8577e633.gif

bibua

Смърфчетата и Смърфиетка поздравяват Electric_Zax.

daniel_radcliffe_s_girl

Първия ми опит, но смея да отбележа доста сполучлив...Макар и с 83 леъра... :D

http://i491.photobucket.com/albums/rr276/natalia_oreiro_/mjjmyfirst.gif

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.