×
image for ux jobs category in dev.bg

Преглед на урок

Зимен ден

Зимен ден
Този урок се състои от 2 етапа, в Първият етап ще добавим снега, който вече е "навалял", а във Втория етап, ще добавим снеговалежа:Урока може да ви изглежда на пръв поглед дълъг и труден, но много скоро след започване на работа по него ще се уверите, че е подробно описана всяка стъпка и само трябва да следвате стъпките. Желая на всички успех и приятно забавление!

Първи етап

1. Отворете изображението:2. Създайте нова папка (Layer -> New -> Group) именувайте я "Ground Cover".3. Натиснете Q или натиснете Quick Mask Mode, за да преминете в режим редактиране с маска.4. Запълнете с черен цвят, като използвате Paint Bucket Tool (Alt+Delete).5. Използвайте четка с бял цвят и изтрийте тези места на които бихте искали да "натрупа сняг". На този етап можете да поизтриете повече, ако в по-късен етап ви се стори много, ще имате възможност да нанесете корекции в същите зони.6. Натиснете отново Q или натиснете Edit in Standart Mode, за да се върнете в нормален режим.

7. Добавете маска (Add Layer Mask) към слоя.8. Създайте нов слой.9. Исползвайте Paint Bucket Tool, залейте с бял цвят и сменете Blend Mode на Colour.10. Създайте още един слой, залейте го с бял цвят. Сменете Blend Mode на този слой на Overlay.11. Създайте трети нов слой. Сменете Blend Mode на този слой на Overlay. Използвайте четка за да оцветите онези зони, които според вас са недостатъчно "заснежени". Например в тъмните зони, снежното покритие се различава от това в светлите. В този случай това са покрива и улуцата. Докато работите в този слой, можете да използвате Eraser Tool за да коригирате ако някъде излезете от очертанията които сте определили.

12. Създайте четвърти нов слой. Сменете Blend Mode на този слой на Lighten. Отново вземете четка с настройки Flow Rate на 4%. Внимателно дооцветете местата които все още не са добре заснежени. В примера тук това са върховете на покрива.

13. Кликнете на малката стрелка пред папката, за да скриете слоевете.14. Сега вие можете да доведете "вашият сняг" до състоянието и количеството, които са ви необходими. За целта кликнете на маската на слоя "Ground Cover".Сега ако искате да добавяте сняг, ще използвате бял цвят за четката, ако искате да махнете от снега, използвайте черен цвят - тези 2 цвята можете да сменяте бързо само с натискане на клавиша (Х).Ето и резултата дотук - на този етап би било добре да го запазите, но ако сте уверени в себе си, продължаваме нататък.

Втори етап

Сега трябва да добавим "Снеговалежа"

1. Кликнете на основния слой ("Background Layer"). Създайте нов слой (новият слой трябва да се намира под слоя с паката "Ground Cover"), именувайте го "Delete Layer".2. Залейте полученият нов слой с бял цвят и сменете Blend Mode на Dissolve. Намалете прозрачността (Opacity) на 1 или 2%.3. Направете невидими останалите 2 слоя "Background" и "Ground Cover".Убедете се, че активният слой е "Delete Layer" и пристъпете към следващите действия Select -> All, Edit -> Copy Merged и Edit > Paste. Отново се убедете, че активният слой е "Delete Layer" и отидете в Layer -> Delete -> Layer. Сега можете да включите останалите 2 слоя.

5. Кликнете 2 пъти върху името на този слой ("Layer 5" в случая) и го преименувайте в "Snow Small". Преместете го над всички останали, като внимавате много да не попадне, в папката "Ground Cover".6. Използвайте инструмента Rectangular Marquee Tool, направете селекция, която да обхваща около 75% от слоя "Snow Small".После Edit -> Copy, Edit -> Paste, Edit -> Transform -> Scale и разтегнете получения нов слой, така че да обхване цялата картинка. Преименувайте новия слой в "Snow Medium".7. Върнете се отново на слоя "Snow Small". Направете селекция този път около 25%.Следва Edit -> Copy, Edit -> Paste, Edit -> Transform -> Scale и пак разтягаме, така че да се запълни цялото изображение. Преименуваме този слой в "Snow Big".

8. Пак се връщаме на слоя "Snow Small". Селекцията този път ще е около 10%И още веднъж Edit -> Copy, Edit -> Paste, Edit -> Transform -> Scale (както предишните) и преименуваме на "Snow Very Biggest".

9. На този етап слоевете трябва да бъдат подредени в следния ред:В общи линии това е всичко. За по голяма реалистичност, аз дублирах слоя "Snow Small", замъглих леко и поизтрих онази част от него, която се намира пред фасадата на сградата. Дублирах също така и слоя "Snow Medium" и на копието поизтрих в същата част. Може още да се добави и Motion Blur на слоя "Snow Biggest" или просто упражнете своя собствен опит и умения.Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: maqpen4eva
Източник: http://demiart.ru/

Коментари

And1™

урока е много хубав.

mi6etoto

много готино уроче,сега ще се опитам да го приложа на една моя снимчица!!!

mrhellish

на мен урока много ми харесва

sweet.elf

На мен мн ми харесва :)

siesta

Дано ми свърши работа и дано има повече такива урочета, защото ми трябват декори за 2д филмче.
Успех на всички!!!! :)

~YoTo~

Нещо не мога да намеря това ~~~>Paint Bucket Tool....Бихте ли ми казали каде точно е?

IchWill

~YoTo~, ето така изглежда

http://img150.imageshack.us/img150/7601/92946506ej5.jpg

anitoou

Може ли някои да ми каже коя е програмата за обработван и откъде е свалена?

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.