×
image for ux jobs category in dev.bg

Преглед на урок

Залез

Залез
Не можете да намерите картинка с идеалният залез? Добре, сега ще ви покажа как да си направите сами!

Създайте нов документ с размери 800x400 на прозрачен фон (transparent). Изберете инструмента Gradient Tool (G) и направете градиент за небето.Направете нов слой (layer) и запълнете половината изображение с черен цвят (ще играе ролята на море).

Направете още един layer, поставете го под другия и направете малак кръг с бял цвят за слънце.Сега придайте на слънцето малко сияние, като щракнете на него с десен бутон и дадете Blending Options, след това на Outer glow и въведете следните настройки:

Натиснете Ctrl+Shift+N за да направите нов слой (layer) и го поставете под този на слънцето, след което ги обидинете с Ctrl+E. Това ще премахне белега от "Blending Options" но ефекта ще се запази. Копирайте слоя със слънцето.

Поставете слоя над всички останали, след което натиснете Ctrl+G. Прозореца с layerite трябва да изглежда така:Отидете на Filter - Liquify (Shift+Ctrl+X) и замажете с някой от инструментите долната част от слънцето, така че да наподобява отражение в морето.Сега, като имате основния залез е време да направите малко по-истинско морето. Най-лесният начин това да стане е, като изберете четката Brush Tool (B) с диаметар 1px и отидете на Window - Brushes

Отидете на "Brush Tip Shape" в долната част при "Spacing", зачеркнете прозорчето и поставете на 1000%.

След това отидете на "Shape Dynamics" и от падащото меню (под Size Jitter) изберете "fade" и поставете на 90%.

Следва "Scattering" маркирайте прозорчето "Both Axes" придвижете Scatter на максимум, Count на 1 и Count Jitter на макс.

След това "Colour Dynamics". Поставете всичко на 0% и от падащото меню озаглавено "Control" изберете fade и поставете на 50%.

На края "Other dynamics" от падащото меню изберете fade и поставете на 75%.

Направете нов слой и го поставете над океана и групата. Изберете жълт цвят и червен за фонов цвят. Със хоризонтални движения започващи от средата на слънцето към краищата направете блясъците.
Трябва да изглежда така:Сега, поставете opacity на четката на 60% и изберете оранжев цвят. Направете още точки, които да ограждат предишните, след което отидете на Blending Options - Outer Glow и нагласете така:Време е да направите и облаците. На нов слой (layer) с четката с големина около 35рх и бял цвят направете облаци, като си променяте големината и прозрачността (opacity) по ваше желание. Отидете на Filter - Blur - Gaussian Blur и си поиграите с настроиките докато не получите нещо такова:След това отидете на Filter - Blur - Motion Blur, като Angle трябва да е на 0. За да ги оцветите направете нов слой (layer) и го групираите с този на облака (Ctrl + G).
Изберете инструмента Gradient Tool (G) и поставете цветовете на градиента така:Поставете на Radial Gradient и изтеглете от центъра на слънцето към краищата.

Вече сте готови! Ако резултата ви се различава коренно от този, вижте дали правилно сте изпълнили всички стъпки или ако не ви е ясно нещо и не знаете как да го направите, моля пишете ми аз ще помогна с каквото мога.Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.
Урокът е добавен от: bubsss

Коментари

maratonka

Нещо не ми се оцветяват облаците

marry.cool

Малко небето ми куца.

MupKoo

И не мен... не мога да подбирам добре цветовете :(

maqpen4eva

MupKoo - ако ти е трудно - свали оттук оригиналната картинка - имаш един инструмент който е като капкомер (Eyedropper Tool) - кликни веднъж с него в мястото, където е цвета който искаш и той ще се появи като преден цвят

maqpen4eva

Ако искаш да го запазиш - отвори панела Swatches и кликни в долния ред на иконката с бялото квадратче

tedi_hi

Някой може ли да ми каже какво да правя като нямам Filter - Liquify :(

darina_kircheva

къде трябва да вляза за да започна да рисувам?

roli737

този урок не е обяснен добре ! Аз съвсем се обърках. Превеждал го е някой, който е повече от напреднал с програматa ! И за него всичко се подразбира !!! Аз 3 часа си играх докато го направя, но ако беше обяснен по-добре щеше да ми отнеме наполовината време !!! :@

maqpen4eva

Преводача си е свършил работата, а това на него също му е отнело време, а ти като искаш да си пестиш времето, не се захващай с уроци, които са за напреднали!

slan4iceto_168

Цитат
marry.cool

Малко небето ми куца.

На мен пък малко морето ми куца или не знам и аз, нещо ми куца, но не ми изглежда реалистично.

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.