×
image for ux jobs category in dev.bg

Преглед на новина

Intel пуска двойно по-бърз сървърен процесор

Intel обяви серията процесори Itanium 9300, познати преди под кодовото име Tukwila, които предоставят над два пъти по-голяма производителност в сравнение със своя предшественик. Новите сървърни чипове увеличават възможностите за надграждане и добавят характеристики за надеждност към платформата Itanium, която обработва приложения с изключителна важност за 80% от корпорациите в Global 100. След като Gartner Group прогнозира 650 процента ръст на ИТ данните през следващите пет години, бизнесът се нуждае от корпоративни (enterprise) сървъри с много по-голяма мощност и повече възможности за надграждане.

Itanium 9300 съдържа 2 милиарда транзистора. Процесорът включва и два пъти повече ядра спрямо предшественика си (четири спрямо две), осем нишки за процесор (чрез усъвършенствана технология Intel Hyper-Threading), по-голям кеш, до 800% увеличение на широчината на лентата на вътрешните връзки, до 500% по-голяма широчина на лентата на паметта и до 700% по-голям капацитет на паметта със стандартните за индустрията DDR3 компоненти, твърди Intel.

Усъвършенствана архитектура съгласува овладяването на грешките в хардуера, фърмуера и операционната система и подобрява готовността за работа на системата, като позволява възстановяване на грешки, които иначе биха били фатални. Itanium 9300 използва второ поколение технология за виртуализация на Intel, за да подобри производителността и издържливостта. Чипсетът Intel 7500 може директно да "прехвърли” I/O устройства към виртуални машини, увеличавайки допълнително ефективността. Системите, базирани на Itanium 9300, ще са бинарно-съвместими със съществуващия софтуер и ще могат да осигурят значителни подобрения на производителността, без да има нужда от допълнителна софтуерна оптимизация, посочва Intel.

Цената на процесорите от серията Intel 9300 ще варира от $946 до $3838 за количества от 1,000 бройки. OEM системите се очаква да бъдат в продажба в следващите 90 дни.

Ако новината ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.Новината е добавена от: nevelin
Източник: http://www.technews.bg/

Коментари

mirrorex

Колко бързо върви прогреса, гледам че 2014 Itanium са сменени от някъкви Xeon chips, но при нас сигурно те първа ще идват. За цени да не говорим :)

Добави коментар

Трябва да сте регистиран потребител за може да оставяте коментари! Направете своята безплатна регистрация още сега.